Profesjonalne szkolenie sensoryczne – 24 cechy FlavorActiV

Szkolenie sensoryczne na podstawie zaawansowanego zestawu FlavorActiV składającego się z 22 próbek. Podstawowe narzędzie dla sędziów piwnych, piwowarów i pracowników multitapów. Bardzo dobre wprowadzenie w świat sensoryki dla początkujących, polecane przy regularnej kalibracji.

Szkolenie prowadzone jest w Polsce głównie przez członków i sędziów Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych m.in. na podstawie broszury „Opis cech sensorycznych piwa” (każdy z uczestników otrzyma kopię). W zależności od charakteru kursu to od 1 do 4 oddzielnych spotkań, które obejmują krótkie wykłady i praktyczne ćwiczenia z próbkami sensorycznymi. Ilość miejsc jest ograniczona, a o zapisie decyduje kolejność wpłat. Każde szkolenie potrwa około 2-3 godzin, po zakończeniu można prowadzić samochód. Każde pełne szkolenie to ok. 10 godzin wykładów i sensoryki.
 

Najbliższe szkolenia z 24 cech piwa odbędą się 17-18.12 2016 w Gdyni.
Zobacz spis wszystkich szkoleń lub zapisz się.
 

Cena za jedno całe szkolenie wynosi 225 zł brutto. W uzasadnionych przypadkach można zapisać się na część szkoleń, wtedy każde kosztuje 60 zł brutto, w takiej sytuacji proszę o mail. Dla członków PSPD, certyfikowanych sędziów piwnych, blogerów i pracowników multitapów cena wynosi 55 zł za jedno spotkanie i 200 zł brutto za całość. Dla chętnych wystawiamy faktury.
 

 

Cechy piwa degustowane w ramach szkolenia:

diacetyl s. 20
nasłoneczniony / skunks s. 37
merkaptan s. 33
metaliczny s. 34
papierowy s. 41
fenolowy s. 21
kwaśny s. 31
siarkowodór s. 44
DMS s. 18
kwas masłowy s. 29
aldehyd octowy s. 13
olejek chmielowy s. 40
octan izoamylu / banan s. 38
geraniol s. 22
ziarna / zbożowy s. 52
heksanian etylu / czerwone jabłko s. 25
maślan etylu / ananas s. 32
koci s. 26
świeżo ścięta trawa s. 49
kwas kaprylowy s. 28
 

Bonus:
6.1 isoamyl alcohol
6.2 rancid – fish oil

 

 
 

Cechy piwa degustujemy ze szkła, objętość ok. 50 ml, stężenie na poziomie x3 (potrójny próg wyczuwalności) + jedna próbka w dużym naczyniu (przy mniejszej ilości uczestników również próbka na poziomie x6). Każdy z aromatów zostanie dogłębnie omówiony, uczestnicy dostaną też Opis cech sensorycznych piwa ze szczegółowymi informacjami.
 

Szkolenie poprowadzi Paweł Leszczyński, organizator Warszawskiego Festiwalu Piwa i jeden z najbardziej doświadczonych sędziów piwnych w Polsce. Na co dzień specjalista od piwa w multitapie Kufle i Kapsle, współpracownik browaru BeerLab, prezes Mazowieckiego Oddziału Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *